0

FILMER

I min bok har jag försökt beskriva momenten så väl det går i text, och med instruktionsbilder, men ibland är det enklare att visa i rörlig bild. Filmerna har jag gjort tillsammans med Kungsörnen.

.

GLUTENPROV
Gluten bildas av två proteiner, gliadin och glutenin, som tillsammans bildar långa trådar. trådarna blir ett nät i degen och det är i hålrummen i det nätet som koldioxiden som jästen bildar lägger sig som bubblor och lyfter degen uppåt. Desto starkare trådarna är, det vill säga kopplingarna mellan proteinerna, desto högre kan brödet lyfta sig utan att trådarna brister och brödet faller samman och blir platt. Glutentrådar blir starkare av tid, en lång och långsam jäsning hjälper proteinerna att knyta sig hårdare till varandra. Men knådning är också ett hjälpmedel till starka glutentrådar. Och så här kan du testa om din deg är stark:

RUNDRIVA

Att rundriva en deg skapar spänning då man spänner degens glutennät. det gör att det runda brödet lyfter sig uppåt. Efter att du rundrivit kan du vika degen till en limpa om du vill:

FORMA EN LIMPA:
Om degen bara rullas ut till en limpform jäser den oftast utåt sidorna och blir platt. Men om man använder degens eget glutennät och spänner det så kan brödet lättare lyfta sig uppåt:

FÅ FRÖN ATT FASTNA

Vet du med dig att du la fröna på brödet men efter gräddningen ligger de på plåten? Använd dig av vatten för att få dem att fastna, vatten och mjöl blir ett lim tillsammans:

KLIPP EN KRANS:

HUR DU FÅR DE SAFTIGASTE KANELBULLARNA: