bjoern-teddy-varimixer

TEDDY Varimixer från Bjørn – TEST

teddy

Det här med att vara prylgalen (eller teknikintresserad som en också kan säga) förstod jag att jag ärvt från min mamma när hon exalterat visade mig sin nya motionscykel, med alla dess funktioner. Precis som henne fascineras jag av bra kvalitet och mycket funktioner. Jag tycker nästan (men bara nästan) att det är roligare med teknikprylarna till bakning än det är med själva bakningen. Därför har degblandare varit något som jag har testat med glädje och förtjusning. Men det är svårt att finna en riktigt, riktigt bra maskin som konsument. På bagerierna tronar starka, effektiva, tysta och mjukgående maskiner som inte bearbetar degen för snabbt eller bara rör omkring den utan verkligen knådar fint och mjukt. En sådan vill jag ju ha hemma!

 

Hittills har vi vanliga dödliga inte kunnat få tag i de där fantastiska maskinerna men nu har det äntligen förändrats. Danska Bjørn som tillverkar bagerimaskiner har länge haft en mindre maskin, TEDDY Varimixer, som jag har provkört i Kungsörnens bagerilokal ett flertal gånger när jag har haft kurser där. Den maskinen ligger så långt över alla andra mindre maskiner i kapacitet och funktion och jag har länge velat rekommendera den till konsumenter, men den har bara funnits att köpa för företag. Men nu har den börjat säljas på både KitchenOne och WhiteAway så nu kan vem som helst köpa den.

Varje gång jag har knådat en deg i maskinen eller vispat en sockerkaka så blir jag lika lycklig. Den är så tyst att man lätt kan föra ett samtal bredvid den utan att skrika sig till en whiskeystämma och degen arbetas otroligt snabbt upp till ett fint och starkt glutennät, men utan att slås sönder av för hård bearbetning.Att vispa äggvita eller sockerkakssmet är också en mycket trevlig upplevelse, det går snabbt och blir ett stabilt skum.
De som har sett ett bageri från insidan kommer att känna igen utformningen av redskapen, de ser nästan likadana ut som på de stora bagerimaskinerna. De är väldigt stabila och det enda minuset som jag har sett hittills är att degkroken till min maskin hade ett för litet för litet hål för att fästet i maskinen. Det där vet jag att jag har råkat ut för tidigare på Teddy.

atn260_teddy-visp atn260_teddy-degkrok atn260_teddy-blandningsspade

Motoreffekten. Den är faktiskt “bara” på 500 Watt. Jag brukar ju säga att det är för lite för många degar och rekommendationerna från Bjørn är att degens totala vikt bara får väga 2,5 kg. Jag har enbart kört degar på 500 g degvätska eller mindre och det är då jag tycker att knådningen kommer till sin fulla rätt. Så det beror på om du som ska köpa maskin är en familj på 2-4 eller 12 personer. En deg på 500 g degvästar ger 2 stora eller 3 mindre limpor så det är inte så lite.

Dock ska sägas att allt inte är Watt här i livet. Den här maskinen är så välgjord att motorn inte blir det minsta varm även vid längre knådning eller vispning, vilket jag har stött på bland flertalet maskiner på marknaden.

Degskålen. Är på 5 liter. Det innebär inte 5 liter degvätska utan 5 liter totalt, alltså inte så tokmycket som det låter. Precis som jag skrev ovan så beror det på hur många du ska baka till. Vill man ha mycket bröd är det bättre att satsa på en riktigt stor bunke, men jag skulle nog vilja påstå att de flesta kommer långt med en 5-litersbunke.

Designen. Nu kommer vi till det subjektiva. Jag älskade ju TEDDY redan vid första ögonkastet, eller vid första degkörningen, och jag tycker att den är snygg för att den är rejäl och ser proffsig ut. Men den är stor och tung!
Smarta grejer i designen på maskinen är att hastighetsregleringen och öppna/stäng-funktionen finns på båda sidorna så oavsett åt vilket håll du ställer din maskin i köket så kan du nå den delen.

Priset. Jag har haft med mig TEDDY på kurser och mina kursdeltagare har precis som jag fascinerats av den tysta maskinen som knådar så bra. Men fler agar uttryckt att de tycker priset är högt. Och det är det.
9 075:- hos WhiteAway och 9 999:- hos KitchenOne
Är det för mycket? Jag har full förståelse för om alla inte vill betala så mycket för en köksmaskin, men i jämförelse med andra maskiner på marknaden så tycker jag att det är en oerhört mycket bättre maskin och att den är värd ett högre pris.

Plus + Jag behöver ju knappast upprepa min lovsång till maskinen, jag tycker verkligen att den knådar och vispar i proffsnivå. Och att den är tystgående känns som en otroligt stort plus.

Minus –  Det har inte hänt på min maskin men jag vet att flera av maskinerna jag träffat på ute i produktionsmiljö har problem med att hastighetsreglagen lossnar efter mycket användning. Degkrokarna tycks ha problem med för små hål på flera maskiner så att de är svåra att ta av och på fästet. Sen är det priset och vikten som en del har reagerat på, för mig betyder vikten bara att det är en maskin av kvalitet och det är nog därför den är så tyst också, den är välisolerad.

 

bjoern-teddy-varimixer

teddy

allakanbakaassistentbaka hemmabakningbäst i testbästa degblandarenbjorndegblandarehushållsassistentlyckas med bakningmaria blohmteddytekniktestertest av degblandaretestervad ska jag köpa för degblandare

allakanbaka • 24th January 2017


Previous Post

Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *