frallorvårvete

Nattjäst i två versioner

frallorvårvete

Jag älskar verkligen att nattjäsa bröd. Smaken blir så otroligt mycket bättre, degen blir enormt stark då glutentrådarnas proteiner binder sig samman hårdare under tid och dessutom kan jag få nybakat på morgonen utan att gå upp med tuppen. Nu äger jag dock inte en tupp, tyvärr. När jag bodde hemma hade vi höns och en riktigt fin tupp som såg ut som en påsktupp med många färger, och som var otroligt snäll. Men nu skulle vi inte prata tupp utan deg!

Jag håller på att testa mig igenom en del mjöl och nu bakade jag på Ramlösa kvarns “Rustique”, som är ett stenmalet vårvetemjöl. Vårvete är ett så kallat “starkt mjöl” och det innebär att det har en högre halt av glutenbildande proteiner och en bättre kvalitet på dem. Det gör att degen också kan binda mera vätska, proteinerna gliadin och glutenin som bildar gluten tillsammans, binder också upp degvätskan när de knyter ihop sig. Därför kan man ofta dra ner lite på mjölmängden i degar bakade med vårvete, och även degar med vetemjöl special jämfört med kärnvetemjöl, då specialen innehåller en viss procent vårvete (brukar ligga på ungefär 30-40%).

Min nattjästa deg kan bakas ut på två sätt. Antingen genom att forma 6 stycken frallor med hjälp av två skedar, det är en väldigt okladdig variant och frallorna kan lätt ätas varma. Eller så bakar man ett helt litet bröd av degen. Då brukar jag stjälpa ut den på ett mjölat underlag och vika in alla kanter runtom, vända degen och låta den vila cirka 15 minuter innan jag skjutsar in den på en varm plåt i ugnen.

Nattjäst bröd eller frallor

300 g kallt vatten

5 g jäst

10 g honung

1 tsk salt

370 g vårvetemjöl

  • Väg upp vattnet i en bunke och rör ut jästen, saltet och honungen i det. Väg sedan upp mjölet , häll rakt ur förpackningen och nolla vågen mellan varje ingrediens så sparar du disk
  • Rör samman ingredienserna för hand med hjälp av en slev, slickepott eller degskrapa. Du kan köra degen i degblandare, men det är inte nödvändigt, det viktiga är att allting blandas ordentligt. Se till så inget mjöl ligger torrt och oblandat.
  • Låt degen vila i rumstemperatur i en bunke övertäckt med plast 10-12 timmar
  • Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en plåt längst ner i ugnen (på den ska du kasta in vatten sedan). Ta fram en till plåt, och lägg på ett bakplåtspapper
  • Med hjälp av två skedar, klicka ut degen till 6 st frallor. Mjöla lätt ovanpå om du vill.
  • Sätt in plåten i ugnen
  • Kasta in ett halvt glas vatten på plåten i botten, stäng ugnen och sätt den på varmluft
  • Grädda frallorna i 250 grader i 15 minuter. Låt svalna något innan du skär i dem.

————————————————————————————————————————–

  • Eller, sätt ugnen på 230 grader, sätt in två plåtar, en längst ner och en i mitten
  • Stjälp ut degen på ett mjölat underlag.
  • Vik in alla kanter runtom så att degen blir lite spänd. Vänd skarven nedåt. Låt degen vila i ca 15 minuter
  • Skjutsa över brödet på plåten i mitten av ugnen, lägg ett bakplåtspapper under om du är rädd att den ska fastna på plåten
  • Kasta in ett halvt glas vatten på plåten i botten, stäng ugnen och sätt den på varmluft
  • Grädda 20 minuter, låt brödet svalna nästan helt innan du skär i det

nattjäst limpa vårvete

alla kan bakabakabaka hemmabakingbreadbrödbrödreceptjäsa över nattenkalljästlyckas med bakningmaria blohmnattjästramlösa kvarnrecept på brödrustiquetestvårvete

allakanbaka • 5th May 2016


Previous Post

Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *