pizzabakad

Pizza på vårvete

pizzabakad

Jag tycker att mjöl är så himla spännande, och även om man “bara” pratar om vete så finns det en hel del intressant.

Vårvete är något jag har varit förtjust i väldigt länge, men vad är då det? Det vi köper som kallas “kärnvetemjöl” är ett höstvete, det sås på hösten och skördas sedan nästa höst. Det vetet får en lägre halt av glutenbildande proteiner (gliadin och glutenin) men också en sämre kvalitet på proteinerna. Det kanske låter dåligt, men det är vad vi vill ha när vi bakar kakor, scones, pajdegar och sådant som vi inte vill ha segt.

Vårvete sås, som man kan gissa på namnet, på våren och skördas på hösten. Sommarvärmen gör att vetet kan lägga energi på att få en högre halt av proteiner och bättre kvalitet på dem. Det gör det till vad man kallar ett “starkt” mjöl. “Vetemjöl special” är en blandning av vår- och höstvete, man höjer helt enkelt halten och kvalitén på de glutenbildande proteinerna genom att blanda kärnvetemjölet med vårvete.

Rent vårvete är ett riktigt supermjöl och nu precis lanserar Ramlösa kvarn  flera nya mjöler, bland annat två rena vårvetemjöler. Det tycker jag är jätteroligt och i helgen testade jag “Tipo 00” i en pizzadeg. Den blev härligt elastisk, inte ett hål i den trots att jag drog ut dem till riktigt tunna bottnar (jag kavlar inte mina pizzor utan drar och sveper ut dem som på pizzerian).

Pizzadeg ska vila i kylen för att kunna bakas ut tunt och enkelt. Att försöka svepa ut en varm pizzadeg till en rund pizza på det sätt som man gör på pizzeriorna är väldigt svårt, men när degen är kyld fungerar det utmärkt. Om degen dessutom får vila i kylen ett par timmar blir glutentrådarna starkare vilket gör degen mer hållbar och som ett extra plus smakar en deg som fått jäsa länge mycket, mycket mera.

Fördelen med en lång jäsning är också att man kan sätta sin pizzadeg och sedan göra något annat under dagen, och sedan när pizzan väl ska bakas går det hur snabbt som helst. Bara fördelar alltså!

Ett annat tips är för oss som är histaminöverkänsliga (eller har histaminintolerans). Det är något man ganska nyligen börjat forska om, och det visar sig att vi är ett gäng som har en för låg halt av enzymet DAO (diaminoxidas) i våra tarmar. Detta gör att vi bryter ner histamin väldigt dåligt. Histamin bildas i kroppen vid allergiska reaktioner, men det finns även i livsmedel. Framförallt animaliskt som har lagrats, som ostar, sill, lufttorkad skinka men också skaldjur, jordgubbar, banan och choklad är sådant man kan reagera på. Tomatsås är en sådan sak som inte går så väl ihop med histaminöverkänslighet och när man då ofta också slänger på parmaskinka och ibland parmesan på en pizza så kan det hända att kroppen slår bakut, den kan inte ta hand om allt histamin. Jag brukar därför alltid göra mina pizzor utan tomatsås och vegetariska, på den här använde jag crème fraiche som jag saltade och pepprade, samt champinjoner, mozzarella, paprika, zuccini och spenat (en del tål inte spenat men jag klarar det).

Pizzadeg på Tipo 00

5 pizzor

350 g kallt vatten

10 g färskt jäst

1 ägg

10 g olivolja

600 g vårvetemjöl

1,5 tsk salt

 

Olivolja för utbakning

Mjöl för utbakning

  • Väg upp alla ingredienser i en bunke, häll rakt ur förpackningen och nolla vågen mellan varje ingrediens så sparar du disk
  • Knåda degen i en degblandare/assistent i 12-13 minuter på lägsta hastigheten, eller knåda den för hand dubbla tiden. Om du knådar för hand var då noga med att inte tillföra mer mjöl till degen än vad receptet anger.
  • Ta fram en plåt eller bricka som du kan förvara i kylskåpet, lägg bakplåtspapper på den och ringla lite olivolja över pappret. Olja även in dina händer.
  • Stjälp upp hela degen på ett lätt oljat bakbord. Väg upp 5 stycken bitar på ungefär 200 gram styck.
  • Vik in alla kanter runtom på degbitarna, vänd dem sedan med skarven nedåt och rulla dem runda.
  • Lägg pizzadegarna på plåten klädd med det oljade bakplåtspappret och täck den med en stor plastpåse eller liknande (se till så att den inte ligger mot degen och kan klibba fast) och sedan pizzadegen vila i kylskåpet i 8-10 timmar.
  • Kavla eller sträck ut pizzadegen till tunna pizzabottnar på ett väl mjölat underlag. Toppa med tomatsås, ost och valfria tillbehör.
  • Grädda pizzorna i 275-300 grader undervärme i 6-8 minuter, eller tills du fått den krispiga botten och kanterna du vill ha

pizzaobakad

 

 

alla kan bakabakaBaka ut pizzahistaminintoleranshistaminöverkänsligHur bakar man ut en pizzamaria blohmpizzaPizza Biancopizzabakningramlösa kvarnreceptrecepttipstipo 00vårvete

allakanbaka • 2nd May 2016


Previous Post

Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *