naan

Naanbröd

Väldigt många kursdeltagare som jag träffar, och en massa andra människor också, är övertygade om att degen inte jäser om man inte har ljummen degvätska och 50 gram jäst till en halvliter vätska. De är rädda för att det inte kommer att jäsa, och med tanke på vad man ofta får lära sig på hemkunskapen och i en massa böcker, så är det inte konstigt att man tror det. Men så är det alltså inte. Jag har jäst degar på ett halvt gram jäst. Jag vägde det på min lilla våg som man ska ha att väga guld på, om man nu råkar hitta guld fast oftast är det lättare att hitta jäst. Och degen jäste på det där lilla halva grammet. Risken med mycket jäst och ljummen degvätska är att brödet kommer att smaka just jäst och inte så mycket annat. Smakerna i degen utvecklas under tid, en process som liknar den när man mörar kött, så att låta den få lite längre tid ger mer smak dessutom. Och då inte smak av jäst, utan djupare smaker.

naan2

Idag skulle jag i alla fall baka någon slags Naanbröd till min gryta som vi skulle äta till middag. Nu var det såhär att jag råkade köpa  spelet “Thief” alldeles häromdagen och hade liksom fastnat lite i det, så jag satte degen lite senare än det var tänkt. Mjölken kom rätt ur kylen och jag bestämde mig ändå för att inte ha mer än 10 gram jäst i min deg, det fick väl ta lite tid då, tänkte jag. Men efter 1,5 timme hade degen fluffat till sig ordentligt och efter 2 gick det fint att baka ut den. Bröden blev mycket goda och återigen har jästen visat sina superkrafter i mindre mängder än 50 gram. Så våga testa att dra ner på jästen, det kommer bli så mycket godare, jag lovar!

Naanbröd

12 st.

250 g kall mjölk

10 g färsk jäst

1 tsk bakpulver

1 tsk salt

370 g vetemjöl special

  • Väg upp alla ingredienser i en bunke, häll rakt ur förpackningen och nolla vågen mellan varje ingrediens så sparar du disk
  • Knåda degen i en degblandare/assistent i ca 10 minuter på lägsta hastigheten, eller för hand dubbla tiden. Om du knådar för hand var då noga med att inte tillföra mer mjöl till degen än vad receptet anger.
  • Låt degen vila i en bunke övertäckt med plast i rumstemperatur i cirka 2 timmar
  • Sätt in en plåt i ugnen och sätt på ugnen på 250 grader
  • Mjöla underlaget lätt och stjälp ut degen. Väg upp degen i 12 bitar, cirka 50-55 gram styck
  • Rulla degbitarna runda och kavla sedan ut dem tunt. Du behöver inte mjöla så mycket, degen är smidig.
  • När ugnen är varm, lägg ett bakplåtspapper på plåten och grädda bröden 6 stycken åt gången i ungefär 4 minuter.
  • Lägg bröden i en handduk så att de inte blir hårda. Ät varma.Naanbakaut

naan

 

 

 

alla kan bakabakabröd med lite jästglutenfria receptlite jästlyckas med bakningmaria blohmnaanbrödrecepttips

allakanbaka • 20th April 2016


Previous Post

Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *