sockerbullepizzadeg

Bullar på gammal deg – hur jag experimenterar

När jag gör pizza så vill jag ju inte att degen ska ta slut om någon skulle vilja ha en pizza till. Allt som oftast blir det då deg över. Ibland så mycket att det kan bli en liten limpa eller liknande, men ibland för lite för att det egentligen ska kunna bli någonting alls. Så var det häromdagen, jag hade 200 gram pizzadeg över (som den här fast utan socker och med ett ägg) och hade lagt den i en skål i kylen med plast över. Där låg den och stirrade på mig varje gång jag öppnade kylskåpet. Jag ville inte slänga den, det tog emot. Så igår kväll tänkte jag testa om den ville få nytt liv i en annan deg. Många gånger gör jag sånt här, provar något utan att veta hur resultatet kommer att bli. Det är så jag för mina recept och min bakning framåt. Den första tiden när jag började baka bröd så följde jag recept på grammet för att lära mig hur mjöl, vatten och jäsmedel fungerar men när jag började känna mig säker tog nyfikenheten överhanden och experimenten började ta fart.

Deg som får jäsa så här länge som min deg gjorde smakar otroligt mycket mera. Smakämnen utvecklas under tid, samma process som att möra kött till exempel. En deg som jäser 30 minuter smakar ungefär lika mycket som hushållspapper för att vara krass. Under tiden degen jäser kan man göra annat, den behöver absolut inte bevakas när den jäser så här långsamt.

sockerbullepizzadeg

Såhär gjorde jag:

200 g gammal deg

250 g kall mjölk

100 g strösocker

2 tsk vaniljsocker

1/4 tsk salt

470 g vetemjöl special

70 g rumsvarmt smör

Fyllning

100 g rumsvarmt smör

1 tsk vaniljpasta (jag köpte det i Australien, men det går fint med vaniljsocker också, dubbla då mängden)

Topping

smält smör

strösocker

 • Väg upp alla ingredienser i en bunke, häll rakt ur förpackningen och nolla vågen mellan varje ingrediens så sparar du disk
 • Knåda degen i en degblandare/assistent i ca 15 minuter på lägsta hastigheten, eller för hand dubbla tiden. Om du knådar för hand var då noga med att inte tillföra mer mjöl till degen än vad receptet anger.
 • Låt degen vila i en bunke övertäckt med plast i rumstemperatur i cirka 4 timmar
 • Gör under tiden fyllningen, blanda samman alla ingredienser och rör fyllningen mjuk, för hand eller med elvisp
 • Ta fram två plåtar och lägg bakplåtspapper på dem
 • Mjöla underlaget lätt och stjälp ut degen. Kavla ut hela degen och bred på fyllningen. Vik ihop degen på mitten och skär dem i långa remsor, jag gjorde 22 stycken. Snurra till bullar.
 • Lägg bullarna på två plåtar.
 • Jag gjorde två varianter. en av plåtarna stoppade jag in i en stor plastpåse (en så kallad plåtolle) och ställde direkt i kylskåpet över natten, ungefär 14 timmar. Den andra plåten ställde jag i en kall och avstängd ugn, kokade upp 3-4 deciliter vatten och ställde kastrullen i ugnen tillsammans med plåten så att det bildades vattenånga i ugnen.
 • Plåten i ugnen jäste 2,5 timme, sedan tog jag ut den och vattnet, satte på ugnen och gräddade när den var varm.
 • Plåten i kylen tog jag ut på morgonen, satte på ugnen och gräddade när den var varm
 • Bullarna gräddas i 250 grader i 7 minuter (de är ganska små)
 • När de svalnat en aning, pensla dem med smält smör och doppa i strösocker
alla kan bakabullargammal degjäsa i kylskåpjäsa längekalljäsa bullarkalljästmaria blohmsockerbullarvaniljbullar

allakanbaka • 12th April 2016


Previous Post

Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *