sugarrush1

Sugar rush – tårtinspiration

Idag ska jag på 8-årskalas och det har blivit en tradition i min familj att min present är en tårta. I och med att jag och Jessica har gjort en glutenfri fikabrödsbok (Nytt fikabröd) så har jag verkligen upptäckt vad de glutenfria mjölen gör för tårtbottnar. Rismjöl och potatismjöl ger en otroligt mycket luftigare botten, och vi som kan äta gluten kan också kombinera de mjölsorterna med vanligt vetemjöl. Den här gången gjorde jag en kombination på mina bottnar.

sugarrush1

Tårtbotten/anslag

6 hela ägg av normalstorlek (cirka 60 gram styck)

270 g strösocker

2 tsk vaniljsocker

3 tsk bakpulver

150 g potatismjöl

75 g kärnvetemjöl

 

  • Sätt ugnen på 170 grader
  • Vispa ägg och socker i 5-7 minuter så att det blir riktigt luftigt
  • Blanda samman vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker
  • Vänd ner mjölblandningen i smeten, så att den blandas väl men inte arbetas
  • Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform (20-24 cm), men smörj den inte
  • Häll smeten i formen och grädda i ungefär 40 minuter. Lyssna på kakan, när den slutar puttra och blir tyst är den klar
  • Låt svalna lite i formen, skär sedan loss kanterna med en kniv och vänd kakan upp och ner. Låt den svalna upp och ner så blir den jämn och fin

Sedan fyllde jag, samt spacklade tårtan med Manuelas enkla recept på hallonmousse, fantastiskt gott! När tårtan stått i kylen en stund smälte jag mörk choklad tillsammans med smör och täckte toppen med, samt lät det rinna ner lite för effektens skull.

Efter det är det bara att gå loss med godiset. Passa på när chokladganaschen fortfarande är varm så limmar den fast godiset. Ställ i kylen så att allting sätter sig.

cake with donutscandy cakefödelsedagstårtamaria blohmrecept på tårtbottensugar rush caketårta med godis

allakanbaka • 9th April 2016


Previous Post

Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *