Test av Philips Food Processor HR7778

Jag gillar mat och maskiner, gärna i kombination. Men givetvis kombinerar jag inte vilka maskiner som helst med mat, en midjestyrd frontlastare tillsammans med oxfilé funkar inte riktigt lika bra som råsaftscentrifug och äpple. Maskiner som gör mer än en sak samtidigt är roligast att ha, tycker jag, och speciellt om man ändå ska knöka (dialektalt ord från min barndom) in en massa grejer i sina köksskåp, så får de ju gärna ha multifunktioner också.

En av anledningarna till att jag just testade  HR7778, är att den har degkrok, och det var jag lite nyfiken på eftersom det inte är vanligt på matberedare. Förutom degkroken finns det bland annat också allsköns rivtillsatser, vispar och en råsaftscentrifug, det mesta man kan tänkas behöva i en och samma maskin.

Totalt bakvänt för mig så började jag faktiskt inte med degkroken utan råsaftscentrifugen. Inmatningshålet är så stort att man faktiskt får i hela äpplen och päron (åtminstone de mindre, svenska äpplena), det går supersmidigt att tillverka flera liter juice av olika slag. Det känns som maskinen pressar ut det mesta ur frukten, det som är kvar är väldigt torrt. Men så smidigt det går att göra juicen, så osmidigt går det också att diska allting, men det får man nog kanske räkna med oavsett modell.

Jag vispade och rev och mixade, så som jag brukar göra med en matberedare och då Philips  HR7778 har en motor på 100Watt så gick det utan problem. Själva bunken är på 3,4 liter, vilket räcker ganska långt. Blendern har en kapacitet på 1,5 liter, och det räcker och blir över för mina smoothies iallafall.

Och så till degkroken, det roliga i det hela. Det finns en knapp på matberedaren med en liten limpa på, som är ett brödläge som man ska trycka in när man kör deg. Jag var förväntansfull och nyfiken, och vägde upp en deg på 500 g degvätska, som sammanlagt vägde ca 1300 g, en bra bit under degkapaciteten på 1700 g som Philips anger. och så tryckte jag igång maskinen.

Hoppsan, vad den körde fort! Många äldre assistenter har också ett högt tempo, men det här var snudd på mixerhastighet. Jag testade att trycka av och på brödknappen, stängde av hela maskinen och testade igen, men den går precis så fort, insåg jag. Det här kanske inte låter som ett problem, men för degen är det tyvärr det. Det som händer när man knådar en deg är att två proteiner, gliadin och glutenin, knyter sig samman till långa proteinkedjor och bildar det vi kallar glutentrådar. De här proteinkopplingarna är ganska veka till en början och ska då hanteras på ett mjukare och mer långsamt sätt. En så hög hastighet riskerar att slita sönder degen mer än att arbeta den, så tyvärr så funkade inte maskinen som degblandare.

I övrigt tycker jag att det är en bra matberedare, och både vispen och råsaftscentrifugen var riktigt bra. Den är stark motormässigt och klarar av ganska tunga jobb. Men för bröddeg, nej, tyvärr.

Pris: 1 895:- hos Tretti

bäst i testbästa degblandarendegblandareköksmaskinPhilips Food Processor HR7778testtest av degblandaretester

Maria Blohm • 9th March 2014


Previous Post

Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *