2

Test av Krups KA990

Jag vet inte hur det är med er, men om någon berättar om en köksmaskin med patenterad dubbelkrok, då höjs min puls litegrann. Eller, i ärlighetens namn, inte bara litegrann, utan till den milda grad att jag skulle kunna bränna upp en EKG-maskin utan problem. Är det bara jag? Smaka lite på ordet; Patenterad Dubbelkrok. Känns det inte lockande?
Nu har jag avslöjat en av mina tekniska böjelser, förutom bruksanvisningar.

Jag får väldigt ofta frågan, av till exempel  kursdeltagare på mina brödkurser, vilken degblandare jag rekommenderar. Länge hade jag inte riktigt hittat den rätta maskinen, alla har sina för- och nackdelar. Det är min dröm, mitt El Dorado, att få hitta en maskin som jag kan rekommendera till alla, som kan vara den stora kärleken. Så därför var ord som dubbelkrok väldigt laddade för mig.

Som med andra maskiner jag testat utgår jag från degblandarguiden när jag går igenom maskinen:

 • Motoreffekten. Är på 1200 Watt, vilket är riktigt bra i sammanhanget. Motorn har även 10 års garanti, vilket jag återkommer med rapport om i slutet av 2021. En stor fördel är det låga motorljudet, maskinen är riktigt tystgående, något som verkligen har märkts då den följt med ut på kurser, då har jag kunnat prata med kursdeltagarna samtidigt som maskinen varit igång. Än så länge har den knådat olika tunga degar, plus sockerkaka, pajdeg och liknande utan att gnälla det minsta.
 • Degskålen. 5 liter, vilket är i minsta laget. Om man aldrig någonsin tänkt baka på mer än 5 dl degvätska (ca 2-3 limpor) så är det fullt tillräckligt, men för mig är det här ett minus.
 • Designen. Jag tycker maskinen är ganska snygg. Den är i metall (inte färgad plast) och helt ok i designen. Inte snyggast på marknaden (för på den tronen sitter fortfarande Kitchen Aid säkert med kronan på huvudet), men inte fulast heller. Får stå framme på min köksbänk iallafall.
 • Priset. Tyvärr har just den här maskinen utgått från sortimentet

Men åter till rekommendationen, det där många frågat mig om. Är den bra då?

Svar Ja! Den knådar som en hårdhänt idrottsmassör, degarna blir riktigt bra, riktigt snabbt. Än så länge är det här faktiskt det närmsta en bagerimaskin jag har sett på konsumentmarknaden, om jag törs säga så. Alla degar får bra glutennät på nästan halva tiden mot många konkurrenters maskiner. Snyggt jobbat Krups!

Men även solen har sina fläckar, och helt perfekt är inte maskinen. Motormässigt håller den fortfarande fint, den har en överbelastningsspärr som gör att den går ner i varv om degen är för tung och den stänger automatiskt av sig efter 15 minuter (vilket bara märks då jag kör min Pumpernickel). Motorn luktar inte bränt, möjligtvis har den fått en aningens biljud, men det kan vara knarrandet från själva konstruktionen också. Krokarna har tappat en smula av sin beläggning som jag undrar vart den tagit vägen. Förhoppningsvis i diskmaskinen, förhoppningsvis inte i degen. Men det får vi aldrig veta, möjligtvis vid en eventuell obduktion av mig om x antal år, då man hittar rostfritt stål och andra metaller (har en del andra degkrokar med samma problem) inkapslat nånstans i min kropp.

En grej som har stört mig med maskinen är att plattan där degkrokarna fäster har en mutter som lossnar emellanåt, antagligen av friktionen. Det här började ungefär ett halvår efter att jag fått maskinen, men då den går varje dag, ibland flera gånger, är det inte säkert att ni andra råkat ut för det här. Jag har tagit för vana att känna på den innan jag kör igång en deg. Den är vänstergängad kan jag meddela, så slipper någon annan stå en halv dag och försöka skruva på den åt höger (jag säger inte att det var jag som gjorde det där, men det kan ha varit så, och det kan ha varit så att jag blev dagens dumstrut då).

Låsningen som håller maskinen i nerfällt läge har den senaste månaden poppat upp två gånger, men då framförallt vid fastare degar. Jag hoppas att det inte kommer att bli en vana, och att det kanske handlar om att jag tryckt ner den för dåligt innan jag kör igång. Maskinen har börjat knarra en aning vid tyngre degkörning, men den har nog gjort 10 år på 3 år arbetsmässigt.

bästa degblandarendegblandareKrups KA990testtest av degblandaretester

Maria Blohm • 9th March 2014


Previous Post

Next Post

Comments

 1. Gunilla Stenberg 3rd July 2015 - 10:49 am Reply

  Var kan man köpa Krups Ka990? Hittar den ingenstans, inte ens på Krups hemsida.

  • Maria Blohm 3rd July 2015 - 10:51 am Reply

   Hej Gunilla!
   Jag tror tyvärr inte att den tillverkas längre.

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *