Test av Kenwood KM616

Ett par år innan jag nördat in totalt på bakning och börjat baka maniskt, så fick jag överta en härligt orange-brun Kenwood, född 1972. Denna maskin, med en decibelnivå som omöjliggjorde någon annan form av kommunikation än teckenspråk medan den var igång i köket, levde ända fram till 2005 då den dog i en tragisk korvstoppningsolycka strax innan jul. Sedan begravd i en elektronikbinge på en återvinningsstation. Djupt saknad.

Jag har sedan dess kört deg i de flesta degblandare som finns på den svenska marknaden, och för fem år sen skaffade jag en ny Kenwood, som är ganska lika min gamla till utseendet, bortsett från färgen, en Kenwood KM616. Jag har alltså hunnit prova den under lång tid och den har varit en flitig besökare på mina brödkurser, vilket innebär att den gått ganska hårt mot vad en maskin generellt gör. Det har den klarat, men frågan är om den blir lika gammal som sin orangea föregångare.
Numera har just KM616 utgått men har ett par kusiner.

Om vi utgår från degblandarguiden så blir min analys såhär:

  • Motoreffekten. Kenwood KM616 har en motor på 800W, vilket är fullt tillräckligt för de flesta degar. Den håller samma hastighet oavsett deg, och har än så länge bara luktat lite bränt då man vispar t.ex maräng. Motorn har hittills hållt i fem år, och då har den arbetat hårt. Motorljudet är dock fortfarande väldigt högt!
  • Degskålen. Bunken är på 6,7 liter och det räcker till en deg på 1 liter degvätska. Faktum är att maskinen arbetar betydligt bättre med en större deg än en mindre. Degkroken går nämligen inte riktigt ner i botten och heller inte ordentligt ut i kanterna, så en mindre deg arbetas inte helt optimalt.
  • Designen.  Maskinen är kantig och rak i formen, inte jättesnygg enligt mina mått. Den är numera i metallgrått istället för orange, men antagligen kommer våra barn om trettio år skratta åt att vi hade maskiner som skulle likna stål, precis som vi roas av det brun-orangea 70-talet.
  • Priset. KM616 har utgått, men det finns lite kusiner som kostar från 3 600:- och uppåt. Om den skulle hålla lika länge som sin hippie-kusin, så är den ju värd varenda krona.
KM616
bäst i testbästa degblandarendegblandareKenwood köksmaskinlyckas med bakningtesttest av degblandare

Maria Blohm • 9th March 2014


Previous Post

Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *