Test av Bosch MUM6

Jag älskar produktbeteckningar, det är något med siffror som känns så himla på riktigt. Men det är också praktiskt, för många märken har ju mer än en modell, och om man ska kunna jämföra behöver man veta vilken som är vilken. Jag vet att ganska många har just Bosch MUM 6N15 eller MUM6N16 eller kanske MUM6N22 hemma i sina kök, jag har sett maskinen både här och var (jo, jag kanske snokar lite i folks köksskåp ibland, men det är väl ingen dödssynd?). Den finns också i hemkunskapskök och kökssalar, mycket på grund av att den är hållbar och rejäl. Kanske inte riktigt lika mycket för utseendets skull.

Själv har jag den förstnämnda modellen, mest för att slippa ännu en mixer/köttkvarn som tillbehör, jag har köttkvarnar nog för att kunna starta korvbutik vilken dag som helst. Bosch MUM 6N15 kommer endast med krokar och fungerar alltså bara som en degknådare. Den har hängt med ett par år nu, fast den har aldrig fått hedersplatsen på bänken tyvärr, eftersom jag är en utseendefixerad skitstövel när det kommer till hushållsapparater.

Som vanligt kör jag igenom degblandarguiden:

  • Motoreffekten. Ligger på 800 Watt för 6N15 och 16, och 1000 Watt för 6N22. Det är bra i degblandarsammanhang, och det jag har märkt av egen erfarenhet är att maskiner där degblandningen drivs direkt från motorn, alltså underifrån, verkar hålla mycket längre och vara starkare generellt. Jag har kört alla tre modellerna vid olika tillfällen, de jag inte har finns i en del kurskök. MUM6-modellen knådar degen bra och orkar länge, även ”tunga” degar (dvs degar med mer mjöl, eller t.ex mycket råg). Den låter en del, men inte hysteriskt mycket, motorn har ett mer susande ljud som går att stå ut med om man inte tänkt att ta en tupplur medan degen knådas.
  • Degskålen. Bunken är på 6,2 liter, vilket gör att en 1-litersdeg får plats utan problem (en deg på 1 liter degvätska  ger ca 5-6 limpor). Vad man bör göra är att flytta degen till en annan bunke när den ska vila (jäsa), eftersom bunken är ganska låg och degen lätt jäser över. Jag brukar ofta propagera för större bunke än man tror att man behöver, och i den här går det t.o.m att smälla i en 1,5-litersdeg om man verkligen behöver.
  • Designen. Här kommer det stora minuset, den är inte snygg. Alls. Någonstans. Bosch har kommit med t.ex en MUM 8-serie, som är betydligt snyggare, men 6-serien är verkligen bara praktisk och rejäl. Jag tror den oftast gömmer sig i skåpen hos folk, men ändå upplever jag att många är nöjda med den arbetsmässigt.
  • Priset.  Det här är en billig maskin om man jämför med andra degblandare. Jag tror jag köpte min för ca 1 700:- ungefär, för ett par år sedan, men den enklaste modellen utan tillbehör, går att köpa för 1 390:- hos Tretti. Om du vill se den IRL finns den hos Elgiganten för 1 490:-

 

Plus: Hållbar och stark.

Minus: Har lite för hög starthastighet, vilket inte är så bra för bröddegar som helst ska arbetas långsamt i början för att glutentrådarna inte ska slitas sönder. Inte särskilt snygg.

bäst i testbästa degblandarenBosch MUM6degblandaretesttest av degblandaretester

Maria Blohm • 9th March 2014


Previous Post

Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *