Enkel degblandarguide, eller “Vad ska jag köpa för maskin egentligen?”

Baka kan man ju göra för hand, kommer kanske en del av er tänka nu.
Behöver man verkligen en maskin?
På den frågan kan man svara både ja och nej.
Ja, om du vill baka riktigt bra bröd på ett enkelt sätt (?).
Nej, om du svarat ja på första frågan, men heter Heidi Andersson eller Magnus Samuelsson.
Men varför ska man då lägga pengar på en apparat som gör jobbet som farmors mor och hennes samtida systrar fixade helt på egen hand?

Jo, i mjölet du använder finns proteinerna glutenin och gliadin. När mjöl blandas med vatten och knådas, binds de här proteinerna ihop och bildar långa trådar (glutentrådar). Hur starka trådarna blir beror på tre saker, mängden protein i mjölet, hur länge och hårt degen arbetas, samt hur längre det får jäsa. Och hur starka glutentrådarna är spelar sedan stor roll i hur högt, luftigt och segt ditt bröd kan bli.

Jag  tänkte starta med en liten guide över vad man kan fundera kring innan man köper sin maskin.

Först kan man försöka precisera sina egna behov.
Rätt maskin för en person kan vara fel för en annan, men det finns lite viktiga saker att kolla upp innan man slänger ut ett par tusen på en degblandare.
Tycker du det är aptråkigt med tekniska specifikationer, så räcker det med att snabbt kolla mina 4 små punkter för att kunna jämföra en maskin från en annan.

 

  • Motoreffekten. Om en maskin ska orka knåda en deg i bortåt 10-15 minuter behövs en stark motor. Hur länge din maskin håller och hur bra den är beror naturligtvis också på motorns kvalitet, men effekten är viktig. Generellt sett kan man säga att en maskin gärna få ha över 700 W, då orkar den med det mesta. Ska du bara vispa sockerkakssmet, då går det fint med betydligt mindre.
  • Degskålen. När man läser om maskiner tycker man kanske att en 4-liters degbunke låter stort, men det betyder inte att man får plats med 4 liter degvätska i den. Istället ungefär 5 dl vätska, vilket är betydligt mindre. En deg på den mängden vätska ger cirka 3 mindre limpor eller 2 stora. Ingen jättesats med bröd direkt, men kanske fullt tillräckligt för dina behov?
  • Designen. Det här är individuellt, dels vad som är en snygg maskin och dels hur viktigt det är. Men man kan fundera kring om en maskin som är snygg och därför står framme på bänken, faktiskt kanske används mycket mera än en väldigt effektiv, men mindre tjusig variant som bor i skåpet? Ok, inte utseende före funktion, men visst spelar det roll.
  • Priset. Degblandare varierar i pris, allt från dryga tusenlappen till nästan 8000 :-. Vad är du beredd att betala? Även här spelar det roll hur mycket man bakar. Jag bakar nästan varje dag, en del bakar bara till jul. Om man bakar till jul och födelsedagar är åttatusen spänn som står i skåpet och samlar damm kanske en aning mastigt för plånboken.

Här skulle jag lätt kunna förirra mig långt in i åsikter om motorns placering, hur degkroken är placerad och arbetar, men det tar vi en annan gång!

Ankarsrum AssistentBosch MUM6degblandareKenwood köksmaskinKrups KA990lyckas med bakningtesttest av degblandaretester

Maria Blohm • 9th March 2014


Previous Post

Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *